EV, EVLİLİK VE AİLE NİMETLERİNİN FARKINDA OLMAK
Sağlıklı toplumların oluşmasının temelini atan en önemli kurum aile kurumudur . Çünkü bir toplumun temel yapı taşını aile oluşturur. Bireyin eğitimini aldığı ilk yer de ailedir. İnsan ailede nasıl bir eğitim alırsa ona göre şekil alır ve ona göre kişilik özellikleri gelişir. Aile ortamında sevgi ve saygı içinde büyüyen bir çocuk ileride kendi ailesine de böyle davranacaktır. Aile içinde anne ve baba çocuğa olumlu yönde örnek olmadığı takdirde anne ve babanın olumsuz davranışlarını çocuk model alacak ve yaptığı olumsuz davranışları da normal görecektir. Bunun için ailenin hayatımızdaki yeri çok ama çok önemlidir .
Aile olmanın öneminin ve evlerimizin ne büyük nimet olduğunun ne kadar farkında olduğumuzu da sorgulamamız gerekir.
Balıklar için söylenen, “balıklar denizin içinde yașarlar. Ama suyun ne büyük nimet olduğunun farkında değillerdir” deyimi, bizlerin de ailelerimiz ve evlerimizle ilgili farkındalığımızın ifadesi olmaktadır âdeta.
Pratikte her türlü nimetinden sonuna kadar faydalandığımız ailelerimizin ve evlerimizin bu öneminin yeterince farkında olmadığımız ve bu nimetlere yeterince şükretmediğimiz kanaatindeyim.
Zaten, nimetin gereğince takdir edilip şükredilmesiyle ancak hakkı verilebilir. Nitekim İbrahim Suresi 7. ayette “Șükrün nimetleri arttırdığı, şükretmeyişin (küfür, nankörlük, nimetin üstünü örtmek, nimeti ve nimeti vereni önemsememek) ise acı bir azaba sebep olduğu” bildirilmiştir.
Ailelerimizin ve evlerimizin öneminin ne büyük nimet olduğunun farkında olmayışımız, nimetlerinden yararlanmamıza karşılık, şükretmemeye ve evlerimize gereken önemi vermemeye, evlerimize ve ailelerimize karşı sorumluluklarımızda ihmalkâr davranmaya sebep olmaktadır.
Bu ihmalkârlıksa; evlerimizin ev olma fonksiyonunu azaltmakta, aile içindeki birlik, düzen ve ahenk bozulmakta, eşler, evlatlar ve diğer aile fertleri arası ilişkiler gün geçtikçe zayıflatmaktadır.
Bakara Suresi 27. ayet ve ilgili diğer ayetlerde, Yüce Allah’ın sağlam tutulmasını (yusale) emrettiği bağları kesmek, fasıkların özelliklerinden olarak sayılmıştır.
Şüphesiz ki, Allah’ın sağlam tutulmasını emrettiği sosyal bağların en mühimleri eşler, evlatlar ve ana baba arasındaki aile bağlarıdır.
Gelişmiş bir ülke olmak için, kültürel değerlerimize sahip çıkabilmek için, bizi biz yapan değerlere sahip çıkabilmek için, sağlıklı aileler olabilmek için bu bağlarımıza sımsıkı sarılmamız gerekir.
Aile Allah’ın bize büyük lütfudur. Bu lütfu hor görüp, ihmal eden önce huzurunu sonra da ailesini kaybeder.
Selâm ve dua ile…
Kaleminize sağlık bu zamanda çok hassas bir konuyu dile getirmişsiniz maalesef aile kavramı yok olma aşamasında.