Toyota CEO’su Bozkurt: “Otomotiv pazarı 1,1 milyon adetle kapanabilir”
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 2024 yılı sonunda Türkiye otomotiv pazarının yaklaşık 1 milyon 100 bin adetle kapanmasını öngördüklerini belirterek, bu rakamın mevcut ekonomik koşullarda iyi bir seviye olacağını söyledi.
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 2024 yılı sonunda Türkiye otomotiv pazarının yaklaşık 1 milyon 100 bin adetle kapanmasını öngördüklerini belirterek, bu rakamın mevcut ekonomik koşullarda iyi bir seviye olacağını söyledi.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 2024 yılı sonunda Türkiye otomotiv pazarının yaklaşık 1 milyon 100 bin adetle kapanmasını öngördüklerini belirterek, bu rakamın mevcut ekonomik koşullarda iyi bir seviye olacağını söyledi. AA’ya konuşan Bozkurt, “Önceki 10 yıl boyunca pazar 800 bin bandındaydı. Son iki yıl hariç bu seviyeyi yakalayamamıştık. Bu nedenle 1 milyon 100 bin adet, oldukça olumlu bir sonuç olur” dedi.
Mart ayında hafif ticari araç satışlarında geçen yıla göre yüzde 20’lik artış yaşandığını hatırlatan Bozkurt, bu yükselişin mevsimsel etkilere, ticari hayatın sürekliliğine ve araç bulunabilirliğindeki dalgalanmalara bağlı olduğunu ifade etti. Hafif ticari araçların çok geniş bir kullanıcı kitlesine hitap ettiğini vurgulayan Bozkurt, “Krediye erişim zor olabilir, iş hacmi düşebilir ancak ticari araçlar ihtiyaç ürünü. Bu da talebin canlı kalmasını sağlıyor” diye konuştu.
Bozkurt, hafif ticari araçların zaman içinde büyük bir dönüşüm geçirdiğini, eskiden birkaç modelle sınırlı olan pazarın artık kullanıcıların ihtiyacına göre çeşitlendiğini belirtti. “Artık her ihtiyaca uygun özel tasarımlar geliştiriliyor. Toyota Professional çatısı altında 7 farklı model sunuyoruz. Yük kapasitesi, yolcu sayısı veya konfor önceliğine göre farklı çözümler sunabiliyoruz” dedi.
Ailelerin de ticari araç kullanıcıları arasında olduğunu hatırlatan Bozkurt, özellikle 9 kişilik modellerin son dönemde yoğun talep gördüğünü aktardı. “Eskiden CDV olarak bilinen araçlar hem işe hem sosyal hayata hizmet ediyordu. Bugün de yüksek yolcu kapasitesine ihtiyaç duyan gruplar bu modelleri tercih ediyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de yılda ortalama 250-300 bin adet hafif ticari araç satıldığını söyleyen Bozkurt, bu büyük potansiyelin, markaların yeni modelleri pazara sunmasında etkili olduğunu dile getirdi. Rekabetin yalnızca fiyatla sınırlı olmadığını vurgulayan Bozkurt, satış sonrası hizmetlerin hafif ticari kullanıcıları için büyük önem taşıdığını belirtti. “Bu araçlar çalıştıkça kazandırıyor. Dolayısıyla servis hızı, yedek parça temini, garanti uygulamaları gibi unsurlar belirleyici hale geliyor” dedi.
Toyota’nın bu alandaki en büyük avantajlarından birinin “Toyota Garanti ON” uygulaması olduğunu belirten Bozkurt, bu sistemle kullanıcıların her yıl yalnızca bir kez bakıma gelmeleri durumunda 11 yıla kadar ücretsiz garanti sunulduğunu söyledi. “Yılda bir kez bakım yaptıran müşterilerimiz, ek ücret ödemeden garantiyi bir yıl daha uzatıyor. Bu garanti, ikinci ve üçüncü el sahipleri için de geçerli. 10 yıl veya 160 bin kilometreye kadar uzayan bu sistem, tüm ticari araçlarımıza uygulanıyor. Bu, rekabette ciddi bir fark yaratıyor” diye konuştu.
Bozkurt, Toyota olarak yılı yaklaşık 85 bin adetlik satışla kapatmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.