Saray’a Yeni Ekonomi Kadrosu: Hafize Gaye Erkan İddiası Dikkat Çekti
Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak oluşturulan Yatırım ve Finans Ofisi’nin başkanlığına eski Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın atanacağı yönünde kulislerde dolaşan iddialar, dikkatleri üzerine çekti.
Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak oluşturulan Yatırım ve Finans Ofisi’nin başkanlığına eski Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın atanacağı yönünde kulislerde dolaşan iddialar, dikkatleri üzerine çekti.

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak oluşturulan Yatırım ve Finans Ofisi’nin başkanlığına eski Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın atanacağı yönünde kulislerde dolaşan iddialar, dikkatleri üzerine çekti. Nefes yazarı Nuray Babacan, iktidar çevrelerinde bu konuyla ilgili yapılan değerlendirmeleri kaleme aldı ve konunun perde arkasındaki konuşmaları aktardı.
Erkan’ın Görevden Alınma Sebebi ve Kulislerdeki Tartışmalar
Nuray Babacan, Erkan’ın görevden alınma gerekçelerinin uzun süredir gündemde olduğunu belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le uyum sorunu yaşadığı, ABD’ye dönmek yerine Türkiye’de kalıp yeni bir görev beklediği gibi sebeplerin sıkça gündeme geldiğini ifade etti. Ancak Babacan, bu iddiaların bir kenara bırakıldığını ve Türkiye’nin Erkan’a görevlendirme yapmaktan başka bir meselesi yokmuş gibi davrandığını belirtti.
28 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile Dijital Dönüşüm Ofisi, Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi ve Yatırım Ofisi birleştirilerek “Yatırım ve Finans Ofisi” adı altında yeni bir yapı oluşturuldu. Bu kararın ardından Erkan’ın adı tekrar gündeme geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İkna Edilmesi Çabası
Kulislerde konuşulanlara göre, Erkan’ın Yatırım ve Finans Ofisi Başkanlığı’na atanmasının, özellikle ABD ile yeni dönemde kurulacak ekonomik ilişkilere özel bir anlam yükleyen çevreler tarafından savunulduğu ifade ediliyor. Bu çevreler, Erkan’ın ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’la olan iyi ilişkilerini gerekçe göstererek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bu atama konusunda ikna etmeye çalıştıkları iddia ediliyor. Babacan, bu süreçte Cumhurbaşkanının bu noktada ikna edilmeye çalışıldığını vurguladı.
İki Başlı Ekonomi Yönetimi Endişesi
Ancak Babacan, bazı kulislerde Erkan’ın atanmasının, Saray’da bir “alternatif ekonomi yönetimi” oluşturulmasına neden olacağına dair endişeler olduğunu da yazdı. Bu durumun, zaten zor kontrol edilen bir ekonomi için sorun yaratabileceği ve iki başlı bir yönetim ile ekonominin daha da karmaşıklaşabileceği görüşünün hâkim olduğu belirtiliyor.
Yeni Cephe Oluşumu
Erkan’ın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeni bir göreve getirilmesi ve bu süreçteki bazı tartışmalar, eski ekonomi yönetiminin temsilcisi olan Merkez Bankası eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun da görevi devralmasından sonra başlayan gelişmelere benziyor. Babacan, Kavcıoğlu’nun, Bakan Şimşek’e rağmen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na atanmasının ardından, Erkan’ın da benzer şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yeni bir göreve atanmasının, “yeni cephe açmak” olarak yorumlandığını belirtti.
Erkan’ın yeni göreviyle ilgili gelişmeler, Türkiye’nin ekonomi yönetimindeki mevcut denetim ve liderlik yapısını değiştirebilecek nitelikte bir adımdan bahsediyor. Bu durum, hem iktidar hem de ekonomiyi izleyen çevreler tarafından yakından takip ediliyor. Ancak, atamanın yaratabileceği iki başlı yönetim endişeleri ve yeni cephe oluşumu gibi tartışmalar, sürecin önümüzdeki dönemde daha da karmaşıklaşabileceğini gösteriyor.
Kaynak: Haber Merkezi