PKK’nin Feshi Sonrası İlk MGK Toplantısı Yapıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK), terör örgütü PKK’nın kendini feshetmesinin ardından ilk kez bir araya geldi.

PKK’nin Feshi Sonrası İlk MGK Toplantısı Yapıldı
Yayınlama: 23.05.2025
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK), terör örgütü PKK’nın kendini feshetmesinin ardından ilk kez bir araya geldi. Toplantı sonrası yayımlanan 8 maddelik bildiride, Türkiye’nin terörle mücadelede kararlılığı ve bölgesel güvenlik politikaları net bir şekilde vurgulandı.

MGK bildirisi şu maddelerden oluştu:

PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere milli birlik ve beraberlik ile bekamıza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve dışında azim, kararlılık ve başarıyla yürütülen operasyonlar ile uluslararası gelişmeler hakkında Kurula bilgi sunulmuştur.

Terörsüz Türkiye hedefiyle atılan adımlar ve son gelişmeler değerlendirilmiş; tasfiye sürecinin her aşamasının hassasiyetle takip edilmesine, terörün kalıcı olarak ülkemizin gündeminden çıkarılmasına, milletimizin birlik ve beraberliğinin tahkim edilerek daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye’ye ulaşılmasına yönelik kararlılık vurgulanmıştır.

Müşterek coğrafyamızın tüm terör örgütlerinden arındırılması neticesinde, başta Irak, Suriye ve İran olmak üzere bölge ülkeleri için huzurlu bir dönemin başlayacağına işaret edilmiş; güvenlik alanındaki iş birliğinin ilerletilmesinin, bölgenin ortak geleceğinin inşasına önemli katkı yapacağı belirtilmiştir.

Suriye’deki gelişmeler ve son durum ele alınmış; Suriye yönetiminin tüm ülkede istikrarı sağlama çabalarına verilen güçlü desteğin sürdürüleceği kaydedilmiş, Suriye halkını mağdur eden uluslararası yaptırımların kaldırılmasına yönelik eğilimden memnuniyet duyulduğu ifade edilmiştir. Suriye’nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne, üniter yapısına ve siyasi birliğine zarar verebilecek girişimlerin bertaraf edilmesinin önemi vurgulanmıştır.

Gazze’de soykırım ve işgali sürdüren İsrail’in, Filistin, Suriye, Lübnan ve Yemen’e yönelik sistemli saldırıları ile yayılmacı emellerinin Orta Doğu’daki barış çabalarını sekteye uğrattığı belirtilmiş; uluslararası aktörlerin, İsrail yönetiminin politikalarından kaynaklanan risk ve tehditlerin bertaraf edilmesi konusunda sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Kuzey ve Doğu Afrika’da cereyan eden gelişmeler değerlendirilmiş; Türkiye’nin Afrika’daki kardeş ülkelerin güvenlik ve istikrar tesis etme çabalarına desteğini artırarak sürdüreceği belirtilmiştir.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona erdirilmesi için hassas bir sürece girildiği ifade edilmiş; Türkiye’nin barış diplomasisi ve ara buluculuk faaliyetleriyle kalıcı ve adil bir barışa katkı sunmaya devam edeceği vurgulanmıştır.

Azerbaycan ile Ermenistan’ın barış anlaşması taslağı üzerinde mutabakata varmalarından memnuniyet duyulduğu belirtilmiş; bölgedeki tüm aktörlerin menfaatine uygun nihai barışın sağlanması için gerekli koşulların oluşturulması beklentisi yinelenmiştir.

Toplantı, PKK’nin feshi sonrası Türkiye’nin güvenlik politikalarının yeni dönemde nasıl şekilleneceğine dair önemli mesajlar verdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.