Okullar Bugün Tatile Giriyor, Eğitim-İş Sendikası’ndan 1. Dönem Sonu Raporu: 1.5 Milyon Çocuk Örgün Eğitimin Dışında
2024-2025 öğretim yılı birinci dönemi bugün sona eriyor. Eğitim-İş Sendikası, bu döneme ilişkin hazırladığı raporda, Türkiye’deki eğitim sisteminin karşı karşıya olduğu sorunları ve eksiklikleri vurguladı.
2024-2025 öğretim yılı birinci dönemi bugün sona eriyor. Eğitim-İş Sendikası, bu döneme ilişkin hazırladığı raporda, Türkiye’deki eğitim sisteminin karşı karşıya olduğu sorunları ve eksiklikleri vurguladı.
2024-2025 öğretim yılı birinci dönemi bugün sona eriyor. Eğitim-İş Sendikası, bu döneme ilişkin hazırladığı raporda, Türkiye’deki eğitim sisteminin karşı karşıya olduğu sorunları ve eksiklikleri vurguladı. Raporda, eğitimde dinselleştirme ve laik eğitim karşıtlığının arttığına dikkat çekildi. Ayrıca, okul ve derslik sayısındaki açığın kapatılamadığı, özellikle dezavantajlı ailelerin çocukları için “okul öğünü” uygulamasının başlatılmadığı ifade edildi.
Raporda öne çıkan bazı tespitler şöyle:
Eğitim Dışındaki Çocuk Sayısı: Türkiye’de 1 milyon 400 bin öğrenci örgün eğitim sisteminin dışında kaldı. Bu, özellikle ekonomik krizle birlikte artan bir sorun olarak dikkat çekiyor. 6-9 yaş grubunda 73 bin 872, 10-13 yaş grubunda 86 bin 269, 14-17 yaş grubunda ise 452 bin 672 çocuğun eğitim dışı kaldığı raporda belirtildi. Ayrıca, açıköğretime kayıtlı 327 bin 710 ve mesleki eğitim merkezlerine (MESEM) kayıtlı yaklaşık 500 bin öğrenci bulunuyor.
Okul Öğünü Uygulaması: Eğitim-İş Sendikası, seçim vaadi olarak sunulan okulda bir öğün ücretsiz yemek dağıtımı uygulamasının hala başlatılmadığını belirterek, yoksulluk ve açlıkla mücadele eden çocuklar için bu uygulamanın önemine vurgu yaptı.
Dinselleştirme ve Siyasallaşma: Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimde dinselleştirmeye ve siyasallaşmaya daha fazla yer verdiği ifade edilerek, son dönemde dinci cemaatler ve tarikatlarla imzalanan protokoller eleştirildi. Ayrıca, “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” (ÇEDES) ile laik eğitim anlayışına meydan okunduğu vurgulandı.
MESEM’lerin Kaldırılması Gerekiyor: Eğitim-İş Sendikası, mesleki eğitim merkezlerinin çocukların eğitim hakkını hiçe sayarak, işyerlerine ucuz iş gücü sağlamaya hizmet ettiğini belirtti ve bu sistemin derhal kaldırılmasını talep etti. Çocuk işçiliğine karşı etkin denetimlerin yapılması gerektiği ifade edildi.
Okulların Dinselleştirilmesi: Eğitim-İş Başkanı Kadem Özbay, AKP hükümetinin 23 yıldır eğitim sistemini dinselleştirme çabalarını sürdürdüğünü belirtti. Özbay, okulların dinci ve gerici yapıların işgaline açıldığını, laik ve bilimsel eğitimden giderek uzaklaşıldığını, ve eğitimde liyakatsiz kadrolaşma, mevzuat değişiklikleriyle eğitim sisteminin daha da dinselleştirildiğini ifade etti.
Bu rapor, Türkiye’deki eğitim sisteminin karşılaştığı sorunlara dikkat çekerek, eğitimdeki eşitsizliği, dinselleştirme çabalarını ve öğrencilerin eğitim hakkının ihlallerini gündeme getiriyor.
Kaynak: Haber Merkezi