İstanbul Sözleşmesi AİHM’e Taşındı: ‘Türkiye’de Yargı Tarafsız Değil’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından, sözleşmenin yürürlüğünün durdurulması ve iptali talebiyle açılan dava, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından reddedildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından, sözleşmenin yürürlüğünün durdurulması ve iptali talebiyle açılan dava, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından reddedildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından, sözleşmenin yürürlüğünün durdurulması ve iptali talebiyle açılan dava, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından reddedildi. Hukukçu Süheyla Ertosun, verilen usulsüz kararın ardından, Türkiye’deki yargının tarafsız olmadığını savunarak davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı.
2021’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Süheyla Ertosun, bu kararın iptali için Danıştay’a başvurdu. Ancak Eylül 2021’de Danıştay, yürütmenin durdurulması talebini reddetti. Kararın altında, o dönemde Danıştay 10. Daire Başkanı olan Yılmaz Akçil’in imzası bulunuyordu. Akçil, 30 Ocak 2024’te Cumhurbaşkanı tarafından AYM üyeliğine atanmış ve Ertosun’un başvurusuna ilişkin verilen ret kararına da imza atmıştı.
Yargının Tarafsız Olmadığı İddiası
Süheyla Ertosun, AYM’nin verdiği kararın ardından, Akçil’in hem Danıştay hem de AYM üyeliği sürecinde tarafsızlık ilkesine aykırı hareket ettiğini belirterek, yargının etkinliğini ve tarafsızlığını sorguladı. Ertosun, “Türkiye’de yargı, etkin ve tarafsız değil” diyerek, adaletin sağlanamamasının, ulusal hukukun ihlaline yol açtığını vurguladı. Bu durumu iç hukuk yollarının tükenmesi gerekçesiyle AİHM’e taşımaya karar verdi.
AİHM Başvurusu ve İhlal İddiaları
AİHM başvurusu kapsamında Ertosun, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası alandaki saygınlığına zarar verdiğini ve anayasa ihlali oluşturduğunu savundu. Ertosun, İstanbul Sözleşmesi’nin, Türkiye’nin anayasasının 90. maddesine göre yasa hükmünde olduğunu belirterek, Danıştay ve AYM’nin kararlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AHİS) çeşitli maddelerini ihlal ettiğini öne sürdü. Bu ihlaller arasında “adil yargılama hakkı”, “özel ve aile hayatına saygı hakkı”, “etkili başvuru hakkı” ve “ayrımcılık yasağı” yer alıyor.
Ertosun’un dilekçesinde, söz konusu kararların Türkiye’nin, “insan haklarına saygılı ve sosyal bir hukuk devleti olma” ilkesini ihlal ettiği de vurgulandı. AİHM’den, Türkiye’ye karşı başlatılan bu süreçle ilgili olarak karar bekleniyor.
Kaynak: Haber Merkezi