Domuz Gribi Ocak Ayında Pik Yaptı: Prof. Dr. Mustafa Taşkesen’den Uyarılar

Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Taşkesen, mevsimsel gribin yoğun geçtiği bu dönemde çocuklu ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Domuz Gribi Ocak Ayında Pik Yaptı: Prof. Dr. Mustafa Taşkesen’den Uyarılar
Yayınlama: 22.01.2025
A+
A-

Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Taşkesen, mevsimsel gribin yoğun geçtiği bu dönemde çocuklu ailelere önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Taşkesen, havaların soğuması ile birlikte artış gösteren mevsimsel gribin, halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen türünün aralık ayında başladığını ve ocak ayında pik yaptığını belirtti.

Prof. Dr. Taşkesen, nezle ile gribi karıştırmamamız gerektiğini vurgulayarak, “Nezle, burun akıntısı ve hapşırık gibi belirtilerle seyrederken, grip çok daha ağır bir hastalıktır. Grip, yüksek ateş, kas ağrıları, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetlere yol açabilir ve bazı durumlarda daha ciddi bir seyir izleyebilir. Bu nedenle, grip ile nezleyi karıştırmamak gerekir” dedi.

Aşı ve Hijyen Önemli

Prof. Dr. Taşkesen, kalabalık ortamlarda maske takılması ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Gripten korunmanın iki ana yolunun olduğunu belirten Taşkesen, bunlardan birinin her yıl düzenli olarak grip aşısı olmak olduğunu ifade etti. Aşı, mevsimsel gribe karşı koruyucu olma açısından etkili bir önlem olarak öne çıkıyor.

Antibiyotik Kullanımına Dikkat Edin

Taşkesen, mevsimsel grip tedavisinde antibiyotik kullanımının kesinlikle önerilmediğini belirtti. “Gereksiz antibiyotik kullanımı, hastalığın iyileşme süresini uzatır. Antibiyotikler, grip gibi viral hastalıklara karşı etkili değildir ve bu tür ilaçların gereksiz kullanımı, hastalığın daha uzun sürede iyileşmesine neden olabilir” diyerek, antibiyotik kullanımının sadece doktor tavsiyesiyle yapılması gerektiğini söyledi.

Acil Servise Gereksiz Başvurulardan Kaçınılmalı

Prof. Dr. Taşkesen, ayrıca ailelere acil servislere gereksiz başvurulardan kaçınmaları konusunda uyarıda bulundu. “Çocuğunuzun hafif ateşi varsa, acil servislere başvurmak yerine, evde dinlenmesini sağlamak daha iyi olabilir. Gereksiz başvurular, hastanın başka enfeksiyonlar kapmasına ya da mevcut hastalığının daha ağır seyretmesine neden olabilir” şeklinde konuştu.

Aşı Yaşı ve Dozu

Prof. Dr. Taşkesen, grip aşısının 6 aydan büyük herkes için yapılabileceğini belirtti. İlk kez aşı olacak 9 yaş altı çocuklar için ise iki doz, birer ay aralıkla uygulanması gerektiğini söyledi.

Sonuç olarak, gripten korunmak için aşının yanı sıra hijyen kurallarına dikkat edilmesi, kalabalık ortamlardan kaçınılması ve gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiği vurgulandı.

 

 

 

 

 

Kaynak: Haber Merkezi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.