Almanya’da Yapay Zeka Rüzgarı: Startupların Sayısı Yüzde 9 Arttı

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da yapay zeka (AI) alanındaki yükseliş, startup ekosistemini canlandırmaya devam ediyor.

Almanya’da Yapay Zeka Rüzgarı: Startupların Sayısı Yüzde 9 Arttı
Yayınlama: 09.07.2025
A+
A-

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da yapay zeka (AI) alanındaki yükseliş, startup ekosistemini canlandırmaya devam ediyor. Almanya Startup Derneği ile Startupdetector tarafından yayımlanan yeni araştırma raporuna göre, 2025’in ilk yarısında ülkede kurulan startup sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 arttı.

Yapay zekâ teknolojilerinin itici güç olduğu bu artış, ekonomik belirsizliklere rağmen Almanya’daki girişimcilik faaliyetlerinin canlı kaldığını gösteriyor. Raporda, “Devam eden ekonomik belirsizliğe rağmen, Almanya’daki startup faaliyetleri büyümeye devam ediyor. 2025’in ilk yarısında ülke çapında 1500 yeni girişim kuruldu.” ifadesine yer verildi.

Almanya Startup Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve yapay zekâ tabanlı öğrenme platformu Knowunity’nin kurucusu Benedict Kurz, konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Bu, son iki yılın olumlu eğilimini sürdürüyor. Zor zamanlarda güçlü bir sinyal. Bu durum, startupların ve inovasyonun Almanya için bir iş merkezi olarak oynayabileceği rolü gösteriyor.” dedi.

Araştırma, yeni kurulan girişimlerin yaklaşık dörtte birinin yazılım sektörüne ait olduğunu ortaya koydu. Özellikle yapay zeka otomasyonu gibi endüstriyel çözümlere odaklanan şirketlerin sayısı da aynı dönemde yüzde 23 artış gösterdi. Bu artış, teknoloji odaklı üretim süreçlerinin dijital dönüşümünde AI’nın kilit rol oynadığını gösteriyor.

Almanya’da girişimcilik faaliyetlerinin bölgesel dağılımında ise Berlin, Hamburg ve Bavyera eyaletleri öne çıkıyor. Her 100 bin kişi başına düşen yeni girişim sayısında bu üç bölge, girişimcilik yoğunluğu bakımından ilk sıralarda yer aldı.

Yapay zekanın sağlık, eğitim, üretim ve mobilite gibi birçok alandaki etkisi arttıkça, bu alandaki yatırımların ve yeni girişimlerin önümüzdeki dönemde daha da hız kazanması bekleniyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.