ABD’den Rusya’ya Suçlama: Uzay ve Uydu Teknolojileri Vermek İstiyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Güney Kore’nin başkenti Seul’de, Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, Kuzey Kore ile Rusya arasında artan askeri işbirliği konusunda endişelerini dile getirdi.

ABD’den Rusya’ya Suçlama: Uzay ve Uydu Teknolojileri Vermek İstiyor
Yayınlama: 07.01.2025
A+
A-

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Güney Kore’nin başkenti Seul’de, Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, Kuzey Kore ile Rusya arasında artan askeri işbirliği konusunda endişelerini dile getirdi. Blinken, Rusya’nın Kuzey Kore’ye gelişmiş uzay ve uydu teknolojisi sağlamayı hedeflediğini, karşılığında ise Pyongyang’dan silah ve teçhizat desteği beklediğini belirtti.

Blinken, Rusya’nın bu hareketlerinin, Vladimir Putin’in ülkesinin on yıllardır sürdürdüğü dış politikasını tersine çevirebileceğine dair kaygılarını ifade etti. “Putin’in, Rusya’nın on yıllardır uyguladığı politikasını tersine çevirip, Kuzey Kore’nin nükleer silah programını kabul etmeye yakın olabileceğine inanmak için nedenlerimiz var” diyen Blinken, bu durumun bölgedeki güvenlik dinamiklerini tehdit ettiğine dikkat çekti.

Bu gelişmelerin Güney Kore ve Japonya için de büyük bir endişe kaynağı olduğuna değinen Blinken, Washington-Seul ittifakının ve üçlü güvenlik işbirliğinin önemini vurguladı. Blinken, bu işbirliğinin, Kuzeydoğu Asya ve Hint-Pasifik bölgelerinde barış, güvenlik ve refahın teminatı olduğunun altını çizdi.

Ayrıca, yaklaşık 12 bin Kuzey Koreli askerin Rusya’nın Ukrayna’daki savaş cephelerinde savaşmak üzere Rusya’ya sevk edildiği tahmin ediliyor. Blinken, bu durumun, bölgesel ve küresel güvenlik açısından daha büyük tehditler oluşturabileceğine dair endişelerini dile getirdi.

Rusya ile Kuzey Kore arasındaki askeri işbirliğinin pekiştiği bir diğer önemli gelişme, iki ülke arasında Haziran 2024’te imzalanan kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasının Aralık 2024’te yürürlüğe girmesiyle ilgiliydi. Bu anlaşma, taraflardan birine saldırı halinde karşılıklı askeri yardımlaşmayı öngörüyor ve çok kutuplu dünya düzeninin inşasına katkı sağlamayı hedefliyor.

 

 

Kaynak: Haber Merkezi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.