İstanbul’da Site Aidatları Ev Kiralarını Geçti: Fahiş Artışlar Mahkemeye Taşındı!
İstanbul’da kiraların yanı sıra, site aidatları da ciddi bir artış göstermeye başladı. Birçok sitedeki aidatlar, neredeyse bir ev kirası kadar yüksek olabiliyor.
İstanbul’da kiraların yanı sıra, site aidatları da ciddi bir artış göstermeye başladı. Birçok sitedeki aidatlar, neredeyse bir ev kirası kadar yüksek olabiliyor.
![İstanbul’da Site Aidatları Ev Kiralarını Geçti: Fahiş Artışlar Mahkemeye Taşındı!](https://umraniyemanset.com/wp-content/uploads/2025/02/c122c17e-0c38-4d9e-9abc-745d642d1d22.jpg)
İstanbul’da kiraların yanı sıra, site aidatları da ciddi bir artış göstermeye başladı. Birçok sitedeki aidatlar, neredeyse bir ev kirası kadar yüksek olabiliyor. Özellikle bazı rezidanslarda ve villa sitelerinde aidatlar 50 bin liranın üzerinde çıkarken, bu durum site sakinlerini zor durumda bırakıyor. Aidat artışları nedeniyle bir kısmı mahkemeye başvururken, bazıları ise icralık oldu.
Uzmanlar, usulsüz aidat artışları ve kiracının sorumluluğunda olmayan ek ödemelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Ocak ayında, bazı sitelerde aidatlar yüzde 25 ile yüzde 100 arasında artış gösterdi. Aidatların yüksekliği, birçok site sakinini mahkemeye taşıdı. İcralık olanlar ise artan aidatlar nedeniyle maddi zorluklar yaşıyor.
50-55 Bin Lira Aidat?
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, kat mülkiyeti hukukunda aidatlar için bir üst sınır bulunmadığını belirterek, Boğaz hattındaki bazı villa sitelerinde aidatların 50-55 bin lirayı geçtiğini söyledi. Kiraz, lüks sitelerde hizmet bedellerinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Güvenlik görevlileri, teknik elemanlar, bahçıvanlar ve havuz giderleri gibi kalemlerin aidatları artırdığını ifade etti.
Lüks Hizmetlerin Bedeli Zorunlu Değil
Uzmanlar, ortak alanlar dışında lüks hizmetlerin bedelinin ödenmesinin zorunlu olmadığını vurguladı. Örneğin, bebek bakım odası gibi lüks harcamaların ödenmesi gerektiği yönündeki bir yönetim kararı, evli olmayan veya çocuğu olmayan sakinleri zor durumda bırakabilir. Bu tür harcamalar için katılma zorunluluğu olmadığını belirten uzmanlar, itiraz edilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Hukuki Haklar ve Çözüm Yolları
Fahiş aidat artışlarıyla karşılaşan sakinler, aidat artışına karşı genel kurulda itiraz edebilirler. Genel kurula katılmayanlar ise 6 ay içinde sulh hukuk mahkemesine başvurarak dava açabilirler. Bu yolla, haksız aidat artışları durdurulabilir.
Kaynak: Haber Merkezi