Bakan Işıkhan’dan İtiraf Gibi Açıklama! Prof. Dr. Aziz Konukman Verilerle Açıkladı
Aralık ayında açıklanan verilere göre, yıllık resmi enflasyon oranı %44,38 olarak açıklanmıştı.
Aralık ayında açıklanan verilere göre, yıllık resmi enflasyon oranı %44,38 olarak açıklanmıştı.
Aralık ayında açıklanan verilere göre, yıllık resmi enflasyon oranı %44,38 olarak açıklanmıştı. Ancak, buna rağmen asgari ücrete sadece %30 zam yapıldı. Yapılan bu zam sonrası, asgari ücret 22 bin 104 TL’ye çıkarıldı fakat yurttaşlar ve çeşitli kesimler bu artışa tepkili.
Birçok ürün ve hizmetin fiyatları, özellikle köprü otoyol ücretleri, akaryakıt fiyatları ve kiralar, asgari ücret artış oranını çoktan geçmiş durumda. Bu durum zamlara yönelik tepkilerin artmasına neden oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı bir TV programında asgari ücret zammıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Asgari ücrete yılda bir kez zam yaptığımız için, sanayici ve ihracatçılarımızdan çok büyük tebrikler aldık.”
Bakanın Sermayeden Tebrik Aldığını Açıkladı!
İktisatçı Profesör Dr. Aziz Konukman, Bakan Işıkhan’ın bu açıklamasını Cumhuriyet TV’ye değerlendirdi. Konukman, asgari ücret artışlarının ihracatçılar üzerindeki etkisinin, oluşturulan algının aksine çok daha az olduğunu ve bu konuda yanlış bir anlatının var olduğunu vurguladı.
Merkez Bankası’nın 2019 yılında yaptığı bir araştırmayı referans gösteren Konukman, “Asgari ücret artışıyla ihracatçının zor durumda kalması bir şehir efsanesi” dedi. Merkez Bankası tarafından hazırlanan “Yüksek oranlı asgari ücret açısından elde edilen bulgular” başlıklı rapora atıfta bulunarak, asgari ücret artışlarının ihracatçıları olumsuz şekilde etkilemediğini belirtti.
“Bu Ayıba Son Verin”
Konukman, ihracatçılar için asgari ücret artışlarının olumsuz etkilerinden bahseden iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve bu algının sona ermesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, emek yoğun üretim yerine yüksek teknoloji kullanarak yüksek katma değer yaratılması gerektiğine dikkat çekti:
“Bu ayıba son verin. İnsan onuruna yakışmayan ücretlerle döviz kazansanız ne olur? Bu, Türkiye’nin sanayisine yakışmıyor.”
Asgari Ücret Artışı Enflasyonu Tetikliyor mu?
Konukman, 2023 yılında Merkez Bankası tarafından yapılan bir başka rapordan da bahsederek asgari ücret artışlarının enflasyona etkilerini inceledi. Raporun bulgularına göre, asgari ücretten yapılan her %1’lik artışın Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinde sadece %0,07 oranında bir etkisi olduğu ortaya çıktı. Bu durumda, %30’luk asgari ücret artışının kısa vadede %2,1, uzun vadede ise %3,6 oranında enflasyon yaratacağı ifade edildi. Konukman, bu durumu, “Anlayacağınız üzere dağ fare doğuruyor. Asgari ücretin enflasyonu büyük oranda tetiklediği safsatası bizzat Merkez Bankası verileriyle yalanlanabiliyor” sözleriyle özetledi.
Kaynak: Haber Merkezi