Netflix Temsilcileri TBMM’de: Abone Sayısı ve Gelirler “Ticari Sır” Olarak Açıklandı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu, AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu, AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu, AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı. Toplantıya, Netflix Türkiye Kamu Politikaları Sorumlusu Pelin Mavili ve Netflix Kıdemli İletişim Müdürü Özgür Artanç Savaş katıldı. Sunumların ardından milletvekillerinin soruları ile Netflix’in Türkiye faaliyetleri mercek altına alındı.
Abone Sayısı ve Gelirler “Ticari Sır” Gerekçesiyle Paylaşılmadı
Netflix yetkilileri, milletvekillerinin şirketin abone sayısı ve gelirleriyle ilgili sorularını “ticari sır” gerekçesiyle yanıtsız bıraktı. Ancak, bu bilgilerin basına kapalı olarak paylaşılabileceği ifade edildi. Bu nedenle toplantının ilerleyen kısmında basın mensupları salondan çıkarıldı.
Türk İçeriklerinin Küresel Başarısı
Pelin Mavili, Türk yapımlarının dünya çapında büyük ilgi gördüğünü belirterek, 2024 yılında Türk içeriklerinin global Top 10 listesinde toplam 27 hafta boyunca yer aldığını söyledi. Netflix’in Türk içeriklerinden %80’lik bir izlenme oranının yurtdışından geldiği açıklandı. Ayrıca, Netflix’in Türkiye’de bugüne kadar 13 bin kişiye istihdam sağladığı, 80 farklı yapım ve dağıtım firmasıyla işbirliği yaptığı belirtildi.
Erişim ve Güvenlik
Netflix, çocuk profilleri için PIN kodu gibi güvenlik önlemleri aldığını ve sorumlu yayıncılık ilkelerine uygun hareket ettiğini vurguladı.
Milletvekillerinin Eleştirileri
CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Netflix’in Türkiye’de sinema endüstrisini olumsuz etkilediğini ve daha fazla yatırım yapması gerektiğini söyledi. Özkan, “TBMM’den bilgi saklamanız doğru değil. Türkiye’nin kültürel hayatına müdahale ediyorsunuz ve kazançlarınızı açıklamıyorsunuz” diyerek tepkisini dile getirdi.
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk Özen de, Netflix’in Türk drama sektörüne karşı sorumluluklarını yerine getirmediğini belirterek, “Soft power’ın evrensel katkıları değerlendirilmelidir. Ticari sır bahanesi inandırıcı değil” dedi.
MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal, Kıbrıs Barış Harekâtı’nı yanlış aktaran içeriklere karşı dikkat edilmesi gerektiğine değindi. AKP Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız ise, sektördeki tekelcilik ve yeni girişimcilere fırsat eşitliği sağlanması gerektiğini söyledi.
LGBT İçerikleri Üzerine Tartışmalar
Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, Netflix’in LGBT içeriklerine yönelik özel bir destek sağlayıp sağlamadığını sordu. Pelin Mavili, “Her bireyin kendinden bir parça bulmasını hedefliyoruz. Ancak LGBT içeriklerine yönelik bir lobi baskısı söz konusu değil” yanıtını verdi. Ayrıca, LGBT içeriklerin toplumsal hassasiyetler açısından işaretlenip işaretlenmeyeceği sorusuna ise “Uluslararası hukuka uygun olarak bireylerin yaşam tarzlarına ilişkin etiketleme yapmıyoruz. Ancak şiddet, cinsellik ve olumsuz alışkanlıklar gibi temalar için uyarılarımız var” şeklinde bir açıklama yapıldı.
Sektörün Gelişimine Katkı
Netflix temsilcileri, Türk drama sektörünün güçlü mirasına duydukları saygıyı dile getirirken, sektöre katkı sağlamak amacıyla senaryo eğitimleri ve iş fırsatları sunduklarını belirtti.
Toplantı Basına Kapalı Devam Etti
Toplantının son kısmı, Netflix temsilcilerinin kazanç ve abone sayısı gibi bilgileri “ticari sır” gerekçesiyle basına kapalı olarak paylaşmasıyla devam etti.
Kaynak: Haber Merkezi