Avrupa Birliği’nden Flaş Karar: Rusya’ya Alüminyum ve Gaz Satışı Yasaklanıyor!
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, 24 Şubat’ta üçüncü yılına girecek Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya yönelik 16’ncı yaptırım paketinin detaylarını müzakere etmeye başladı.
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, 24 Şubat’ta üçüncü yılına girecek Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya yönelik 16’ncı yaptırım paketinin detaylarını müzakere etmeye başladı.
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, 24 Şubat’ta üçüncü yılına girecek Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya yönelik 16’ncı yaptırım paketinin detaylarını müzakere etmeye başladı. Avrupa basınında yer alan bilgilere göre, AB’nin yeni yaptırımlarında önemli kararlar alınıyor.
AB Komisyonu, üye ülkelerle paylaştığı taslakta, Rusya’dan alüminyum ithalatının yasaklanmasını öngören bir paket sunmuş durumda. Geçmişte alüminyumun tel, boru ve folyo halindeki ithalatı yasaklanmıştı, ancak birincil alüminyum ithalatı hâlâ devam ediyordu. Yeni karar, bu ithalatı tamamen engelleyecek.
Ayrıca, AB üyesi 10 ülke, Rusya’dan gaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatının en kısa sürede yasaklanmasını istiyor. Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, İrlanda, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ve İsveç, Rusya’nın Avrupa’ya yakıt ihracatının önlenmesini ve Rus LNG tankerlerinin limanlara girişinin yasaklanmasını talep ediyor.
Henüz uygulamaya geçmeyen bu kararlar arasında, Rusya’dan deniz yoluyla petrol ithalatının yasaklanması da bulunuyor. AB, daha önce deniz yoluyla taşınan ham petrol ithalatını yasaklamıştı ancak gazla ilgili kısıtlamalar henüz devreye girmedi.
16’ncı yaptırım paketinde, Rus petrolünü taşıyan gemilere kısıtlamalar getirilmesi ve bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılması da görüşülüyor. Ayrıca, AB ülkeleri arasında bu yaptırımların onaylanması için oy birliği gerektiği vurgulanıyor.
Şu ana kadar, AB Rusya’ya yönelik 15 yaptırım paketi uyguladı. Bu paketlerle ticaret, finans, enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altın ve elmas gibi birçok alanda kısıtlamalar getirilmişti. AB’nin yaptırım listesinde 2 binden fazla kişi ve kurum bulunuyor.
Kaynak: Haber Merkezi