Emlak vergisinde yüzde 3000’e varan artışa itiraz süreci başladı! 7 Eylül son gün
2026-2029 yılları arasında geçerli olacak emlak vergisi metrekare birim değerleri açıklandı.
2026-2029 yılları arasında geçerli olacak emlak vergisi metrekare birim değerleri açıklandı.

2026-2029 yılları arasında geçerli olacak emlak vergisi metrekare birim değerleri açıklandı. Takdir komisyonları tarafından belirlenen değerler, özellikle büyükşehirlerde ciddi artışlara sahne oldu. Bazı bölgelerde artış oranları 10 ila 30 kat arasında değişirken, Ankara’nın Alacaatlı Mahallesi’nde rekor düzeyde artışla 2 bin TL olan birim fiyatın 60 bin TL’ye çıkarıldığı bildirildi.
Bu artışlar sonrası emlak sahipleri için itiraz süreci başladı. Önceden sadece karar tebliğ edilen mükelleflerin dava açma hakkı bulunurken, Anayasa Mahkemesi’nin 2024’te aldığı kararla bu hak genişletildi. Artık tüm yurttaşlar 30 Haziran 2024 itibariyle tebliğ edilen değerlere karşı yargı yoluna başvurabiliyor.
İtiraz süreci 7 Eylül 2025’e kadar devam edecek. Normalde 30 Temmuz’da sona erecek olan süreç, adli tatile denk gelmesi nedeniyle 7 Eylül’e kadar uzatıldı. Ancak bu tarihe kadar dava açılmaması halinde hak kesin olarak düşecek.
“Bir kişinin bile itirazı hepimizi etkiler”
Alacaatlı Mahallesi Muhtarı Hülya Erdoğan, yaşanan artışları “Kabul edilemez” olarak değerlendirdi. Erdoğan, “2020’de 2 bin TL olan birim değerin 60 bin TL’ye çıkması mantıklı değil. Bir kişinin bile açacağı dava, tüm mahalleler için emsal oluşturur. Bizim mahallemizden kazanılan bir dava, 11 mahallenin daha lehine sonuç doğurabilir,” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, ayrıca artışların arka planında bütçeye gelir sağlama amacıyla hareket edilip edilmediği sorusunun da halk arasında tartışıldığını belirtti. “Eğer bu rakamlar yargıya taşınmazsa, vatandaşlar önümüzdeki dört yıl boyunca çok yüksek vergi ödemek zorunda kalacak” dedi.
Merkez komisyonları devre dışı mı kaldı?
Büyükşehirlerde kurulan merkez komisyonlarının etkisiz kaldığını dile getiren Erdoğan, “Takdir komisyonları bize hesaplama sonrası sadece sunum yapıyor. Şerh koymamızın da neredeyse hiçbir etkisi kalmadı. Bu yüzden mümkün olduğunca çok sayıda yurttaşın dava açmasını teşvik ediyoruz. Kalabalık oldukça sesimiz duyulur” diye konuştu.
Ne yapılmalı?
Tebliğ edilen takdir kararına karşı dava açmak isteyenler, vergi mahkemesine başvurmalı.
Dava dilekçeleri ilçe bazında örneklerle hazırlanabilir, muhtarlıklar ve barolar bu konuda destek verebilir.
Süre sonu 7 Eylül 2025. Bu tarihten sonra başvuru yapılamayacak.