Almanya’dan Kuzey Denizi’nde Gaz Hamlesi: Tartışmalı Anlaşmaya Bakanlar Kurulu Onayı
Almanya Bakanlar Kurulu, Kuzey Denizi’nde Borkum Adası açıklarında doğal gaz çıkarılmasına ilişkin Hollanda ile yapılan tartışmalı anlaşmayı onayladı.
Almanya Bakanlar Kurulu, Kuzey Denizi’nde Borkum Adası açıklarında doğal gaz çıkarılmasına ilişkin Hollanda ile yapılan tartışmalı anlaşmayı onayladı.
Almanya Bakanlar Kurulu, Kuzey Denizi’nde Borkum Adası açıklarında doğal gaz çıkarılmasına ilişkin Hollanda ile yapılan tartışmalı anlaşmayı onayladı. Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki ülke arasında imzalanan doğal gaz üretim anlaşmasının telif haklarının paylaşımını düzenlediği ve ortak gaz çıkarımına yasal zemin hazırladığı belirtildi.
Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için Federal Meclis’in de onayı gerekiyor.
Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Katherina Reiche, Hollanda’nın enerji tedarikinde Almanya için uzun süredir güvenilir bir ortak olduğunu belirterek, “Bu anlaşma sadece komşularımızın arz güvenliğini değil, Avrupa gaz piyasasını ve bizi de güçlendiriyor.” açıklamasında bulundu.
Hollandalı enerji şirketi One-Dyas, “N05-A” sahasından 4,5 ila 13 milyar metreküp doğal gaz çıkarılabileceğini öngörüyor. Bu miktar, Almanya’nın 2024’teki toplam doğal gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 6 ila 16’sına denk geliyor.
Tepkiler Büyüyor
Yeşiller Partisi ve çevre örgütleri, doğal gaz projesine karşı çıkıyor. Yeşiller Partili eski bakan Robert Habeck, görev süresi boyunca projeyi imzalamamış ve mahkeme süreçlerinin beklenmesi gerektiğini ifade etmişti.
Çevre örgütleri ise gaz arama faaliyetlerinin Kuzey Denizi’ndeki ekosisteme zarar vereceğini vurguluyor. “Environmental Action Germany (DUH)” adlı çevre grubu, hükümeti mahkemelere baskı yapmakla suçladı.
Enerji Krizi Sonrası Yeni Stratejiler
Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası enerji arz güvenliği konusunda adımlar atan Almanya, doğal gaz kaynaklarını çeşitlendirme yönünde politikalar izliyor. Son dört yılda 4 adet yüzer LNG terminali faaliyete geçerken, Almanya artık gaz ihtiyacını Norveç, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerden temin ediyor. Savaş öncesinde Almanya’nın doğal gaz ihtiyacının yüzde 55’i Rusya tarafından karşılanıyordu.