KfW: Çin, AB Pazarlarında Almanya’nın Payını Ele Geçiriyor
Alman Kamu Kalkınma Bankası (KfW) tarafından yayımlanan son rapora göre, Çinli üreticiler son 12 yılda Avrupa Birliği (AB) pazarlarında Alman ihracatçılardan pazar payı almaya devam ediyor.
Alman Kamu Kalkınma Bankası (KfW) tarafından yayımlanan son rapora göre, Çinli üreticiler son 12 yılda Avrupa Birliği (AB) pazarlarında Alman ihracatçılardan pazar payı almaya devam ediyor.

Alman Kamu Kalkınma Bankası (KfW) tarafından yayımlanan son rapora göre, Çinli üreticiler son 12 yılda Avrupa Birliği (AB) pazarlarında Alman ihracatçılardan pazar payı almaya devam ediyor. Raporda, Çin ve Almanya arasında AB içindeki ekonomik rekabetin giderek arttığı vurgulandı.
KfW’nin analizine göre, Almanya AB içi pazarlarda ihracat payı kaybederken, Çin bu boşluğu dolduruyor. Özellikle ABD ve Çin arasındaki ticari gerginliklerin, Çin’in AB pazarlarına yönelmesini hızlandırdığı belirtiliyor.
Raporda, Almanya ve Çin’in ihracat profillerinin giderek benzeştiğine dikkat çekilerek; otomotiv, makine mühendisliği ve kimya sektörlerinde iki ülkenin doğrudan rekabet içinde olduğu belirtildi. Her ne kadar Almanya halen AB içi ithalatta Çin’e kıyasla daha büyük bir paya sahip olsa da bu farkın giderek azaldığı ifade edildi.
Verilere göre;
2012–2024 döneminde Almanya’nın AB otomotiv ithalatındaki payı yüzde 33’ten 29’a düşerken, Çin’in payı yüzde 1’den 4’e yükseldi.
Makine mühendisliğinde Almanya’nın ihracat payı yüzde 22’den 18’e gerilerken, Çinli tedarikçilerin payı yüzde 7’den 10’a çıktı.
Kimyasal ürünlerde ise Almanya’nın payı yüzde 22’den 18’e düşerken, Çin’in payı yüzde 2’den yaklaşık yüzde 6’ya ulaştı.
Raporda ayrıca, Almanya’nın toplam ihracatının yaklaşık yüzde 54’ünü AB ülkelerine yaptığı, Çin’in ise dış satımının sadece yüzde 11’ini AB’ye gerçekleştirdiği bilgisi paylaşıldı.
KfW Bankası Baş Ekonomisti Dirk Schumacher, Çin’in fazla üretim kapasitesini yurtdışına yönlendirdiğini belirterek, “ABD’de satış koşullarının bozulmasıyla birlikte Avrupa, Çin için daha da önemli hale geliyor.” dedi. Schumacher, Almanya’nın artan rekabet baskısına karşı koyabilmesi için iş dünyasına uygun koşullar yaratması ve rekabet gücünü artırmasının kritik olduğunu vurguladı.