Ticaret Bakanı Bolat Tokyo’da Yeni İş Birlikleri İçin Temaslarda Bulundu
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Osaka EXPO 2025 kapsamındaki temaslarının ardından gittiği Tokyo’da Japon bakanlar ve yetkililerle görüştü.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Osaka EXPO 2025 kapsamındaki temaslarının ardından gittiği Tokyo’da Japon bakanlar ve yetkililerle görüştü.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Japonya’nın başkenti Tokyo’da gerçekleştirdiği temaslarda, Türkiye ile Japonya arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik önemli görüşmelerde bulundu.
Bolat, Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Nakano Hiromasa ile yaptığı görüşmede, ulaştırma, altyapı ve üçüncü ülkelerdeki projelerde iş birliğini derinleştirme konusunda karşılıklı kararlılığı vurguladı. Görüşmede, uzun vadeli ortaklık vizyonu ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri temelinde iş birliğinin genişletilmesi ele alındı.
Bakan Bolat, iki ülke arasındaki güçlü iş birliği geçmişine dikkat çekerek, “Marmaray ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gibi simgesel projelerden Orta Asya ve Orta Doğu’daki altyapı girişimlerine kadar stratejik ortaklıklarımız bulunuyor,” dedi.
Yatırım Çağrısı
Japon şirketlerini yüksek hızlı tren, akıllı mobilite sistemleri, sismik dayanıklılık projeleri ve temiz enerji altyapısı gibi stratejik alanlarda Türkiye’ye yatırım yapmaya davet eden Bolat, “Önümüzdeki dönemde düzenleyeceğimiz yatırım zirveleriyle iş birliğimizi kurumsal çerçeveye oturtacağız,” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Gıda Alanında Stratejik Ortaklık
Bolat, Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanı Eto Taku ile yaptığı görüşmede, tarım ve balıkçılık alanında stratejik iş birliği imkanlarını değerlendirdiklerini belirtti. Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın tarım alanında da karşılıklı faydaya dayalı bir şekilde şekillendirilmesi gerektiğini vurgulayan Bolat, “Türkiye olarak Japonya’yı tarımda öncelikli ve stratejik ortak olarak görüyoruz,” dedi.
JETRO ile Güçlü İş Birliği Vurgusu
Japonya Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) Başkanı Ishiguro Norihiko ile yapılan görüşmede ise sanayi üretimi, gıda ve tarım, yeşil enerji, dijital teknolojiler ve üçüncü ülkelerdeki ortak projeler masaya yatırıldı. Bolat, 5,4 milyar dolara ulaşan ikili ticaret hacminin daha dengeli ve dirençli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Bolat, JETRO’nun Türkiye’de 60 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, bu güçlü iş birliğinin yatırım etkinlikleri ve iş forumlarıyla daha da geliştirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.