Türkiye’den Uluslararası Adalet Divanı’na Filistin İçin Sözlü Beyan: “İsrail’in Suçları Küresel Boyutta”

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, İsrail’in, Filistin topraklarında Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kuruluşlara karşı yükümlülükleri konusunda Uluslararası Adalet Divanı’ndan (ICJ) talep ettiği danışma görüşü ile ilgili Türkiye’nin de içinde bulunduğu 45 devletin sözlü sunum yapacağını söyledi.

Türkiye’den Uluslararası Adalet Divanı’na Filistin İçin Sözlü Beyan: “İsrail’in Suçları Küresel Boyutta”
Yayınlama: 24.04.2025
A+
A-

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin Filistin meselesine ilişkin uluslararası hukuki süreçlerde aktif rol oynadığını söyledi.

Yüksel, BM Genel Kurulu’nun 19 Aralık 2024’te aldığı karar doğrultusunda, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki uygulamalarına ilişkin Uluslararası Adalet Divanı’ndan (UAD) danışma görüşü talep edildiğini hatırlattı. Türkiye’nin bu sürece hem yazılı hem de sözlü beyanlarla katkı sunduğunu belirten Yüksel, önümüzdeki çarşamba günü Türkiye’nin sözlü sunum yapacağını duyurdu.

Yüksel, Türkiye’nin de dahil olduğu 45 devletin UAD’de sunum yapacağını belirtti ve İsrail’in işlediği suçların insanlık suçu niteliğinde olduğunu vurguladı:

“BM ve küresel sistem, Filistin halkına karşı yalnızca başarısız olmakla kalmadı, sessizlik ve eylemsizlikle onların ezilmesine ortak oldu. Çocuklar, sağlıkçılar öldürülüyor; BM ise seyrediyor.”

Türkiye’den Uluslararası Adalet Divanı’na Filistin İçin Sözlü Beyan: “İsrail’in Suçları Küresel Boyutta”

UNRWA’ya Yönelik Girişimler Hukuka Aykırı
İsrail’in 28 Ekim 2024’te çıkardığı yasalarla, UNRWA’nın faaliyetlerini sonlandırma girişimini de sert şekilde eleştiren Yüksel, bu adımı uluslararası hukuka açık bir saldırı olarak tanımladı. Bu yasaların, 1967’den bu yana Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki UNRWA faaliyetlerini düzenleyen Komey Mişel Mor Anlaşması’nı tek taraflı feshetmeyi öngördüğünü belirtti.

Yüksel, “Bu durum, Filistinli mültecilerin temel haklarını ve insani ihtiyaçlarını doğrudan tehdit etmektedir” diyerek, İsrail’in insani yardımları durdurma kararının 4. Cenevre Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu ve toplu cezalandırma anlamına geldiğini ifade etti.

Türkiye’nin Hukuki ve Ahlaki Sorumluluğu
Türkiye’nin, UAD’ye sunacağı beyanlarla birlikte, İsrail’in uluslararası hukuka uyma yükümlülüğünü hatırlatmayı amaçladığını belirten Yüksel,

“Uluslararası hukuka dayalı iki devletli çözüm temelinde adil ve kalıcı bir barış için kararlılığımızı sürdürüyoruz” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.