KURBAN KESMENİN ÖNEMİ?

Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrahim ile oğlu İsmail’in, Cenâb-ı Hakk’ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.

Yayınlama: 12.06.2024
A+
A-

Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrahim ile oğlu İsmail’in, Cenâb-ı Hakk’ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.

Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü, daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine, malını Allah’ın rızası için yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir. Onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah’a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.

Yüce Allah, biz insanlara her yıl iki bayram nasip etmiştir. Bu bayramlardan Kurban Bayramı’nda Yüce Allah’a teslimiyetimizi ispatlamak için kurban keseriz.
Kurban önemi nedir,niçin kurban keseriz?
1.KURBAN Allah’a Teslimiyettir.
Her yıl Allah rızasını kazanmak için kestiğimiz kurbanlar, Allah’a teslimiyetin bir göstergesi değil de, nedir? Unutmayın Değerli Mümin Kardeşlerim! Kurban, Allah’a teslimiyettir ve yine unutmayın ki Cenab-ı Allah’ın bizlerin kestiği kurbanlara ihtiyacı yoktur. O ki, bizleri yoktan var eden değil mi? O halde bizim kurbanlarımız ona lazım değil.

2.KURBAN Yardımlaşmaktır.

Yılda bir kere bile boğazından et geçmeyen mümin kardeşlerimizle yardımlaşmaktır. Kurban Bayramı’nın önemi, bizlere maddi durumu iyi olmayan kardeşlerimizi hatırlatmaktır. “Komşusu açken tok yatan bizden değildir. “ diyen Peygamber (sav)’in ümmeti olarak her gün, hatırlamamız gerekirken yılda bir kere Kurban Bayramı’nda hatırlamak her ne kadar bizlere yakışmasa da, yine de Kurban Bayramı, yardımlaşmanın tavan yaptığı mübarek bir zamandır. Rabbim kimseyi fakirlik ile sınamasın! Onun için kurbanın önemini daha iyi kavramamız ve onu, sadece bol bol et yenilen günler olarak görmememiz gerekmektedir.

3.KURBAN, Allah Rızası için Malından Vazgeçmektir.

Bizler bu fani dünyaya gelir ve bir göz açıp kapayıncaya kadar gideriz. Öyle ki şu an bulunduğunuz ev sizce sizin mi? Dün sizin miydi ki yarın da sizin olsun. Bu dünya fani. Bu dünyadaki mal varlığımız sizce ahirette bizimle gelecek midir? Hayır değerli mümin kardeşlerim. Bu dünyadaki mal varlığımız öte dünyaya bizimle gelmeyecek, gelemeyecek. Sadece Allah rızası için malımızdan vazgeçip fakire, yoksula, yetime verdiklerimiz sevap olarak bizimle gelecek. Öyle ise kurban, Allah rızası için malından vazgeçmektir. Kurban Allah için vermektir. Kurban Allah rızası için malından vazgeçmektir. Kurban malımızın ve mülkümüzün bizim olmadığını? Onların hepsinin Allah’a ait olduğunu arşa haykırmaktır.

4.KURBAN Hatırlamaktır.

Evet, kurban hatırlamaktır. Hz. İbrahim’in Allah için oğlunu kurban etmesini yani Allah’a teslimiyetini hatırlamaktır. Kurban Hz. İsmail’in, Allah için kurban edilmeye karşı gelmeyişini hatırlamaktır. Kurban, Allah’ın kendisine inanan ve kendisine ölesiye teslim olan kullarına mükâfatını hatırlamaktır. Kurban Allah’ın olan malımızı, Allah rızası için vermemiz gerektiğini hatırlamaktır. Kurban kesmenin önemi kurbanlarımıza Allah’ın ihtiyacının olmadığını hatırlamaktır. Ve kurban, akrabalarımızı ziyaret etmeyi yani Sıla-i Rahim’i hatırlamaktır. En önemlisi de kurban, Allah’tan geldiğimizi ve ancak Allah’a döneceğimizi hatırlamaktır.

Bu vesileyle, Kurban bayramınızı tebrik ederim.
Selam ve dua ile…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.